A+ A A-

May 2017

KIDEM TAZMİNATI (2)

Geçen yazımda kıdem tazminatı fonunun bazı esasları üzerinde durmuştum. Net bir metin ortada olmadan pek bir şey yazmak istemem ancak bugün gazete haberinde Bakandan kaynaklandığı belirtilen söylemlere göre, işveren tarafından fona yatırılacak prim brüt ücretin yüzde 1,53’ü olacakmış. Böylece her yıla bir ay olan kıdem tazminatının ne kadar aşağılara düşeceği ortaya çıkıyor. 

KIDEM TAZMİNATI

Kıdem tazminatının ne olduğu hakkında değişik varsayımlar vardır. Yıpranma bedeli olduğu veya gecikmiş ücret olduğu gibi. Ancak yaygın olan ve halka mal olmuş tanımıyla yıpranma karşılığı bir ödemedir.

Kıdem tazminatı çalışma yaşamında önemli bir yere sahip olduğu için üzerindeki tartışmalar da yoğundur. Kıdem tazminatının işverenin borcu olmaktan çıkarılıp yine işveren primi karşılığında kurulacak bir fondan ödenmesi de bu tartışmalar arasında yer almaktadır. İlk kez 4857 sayılı İş Yasası hazırlıkları sırasında bir kıdem tazminatı fonu tasarısı da hazırlanmış hatta bu nedenle 4857 sayılı Yasa Tasarısında kıdem tazminatına yer verilmemiştir.

Tasarı kıdem tazminatı kavramına yer vermeden yasalaşmış ve kıdem tazminatı fon tasarısı da yasalaşamadığı için 1475 sayılı İş Yasasının kıdem tazminatına ilişkin 14’ncü maddesi yürürlükte bırakılmıştır.

Her bir kıdem yılı için bir ay tutarında kıdem tazminatı ödeyecekseniz, brüt aylığın %8,3’ü tutarında prim tahsil ederek fonda değerlendirmeniz gerekir. Bu oran o dönemdeki tartışmalarda işveren temsilcilerine ağır bir yük olarak gelmiş, %2,5 gibi bir oran önerilmişti.

Kıdem tazminatı fonu kurulması için;

  • İşçiye ödenen ücret üzerinden ne miktar prim kesilecektir?
  • Birinci sorunun yanıtı kıdem tazminatı için ölçü nedir yani her kıdem yılı için yapılacak ödeme miktarı ne olacaktır sorusunun yanıtına bağlıdır? Sadece brüt aylık ücret mi esas alınacaktır, yan ödemeler bugün olduğu gibi kıdem tazminatının hesabında esas alınacak mıdır?
  • Fon yürürlüğe girdikten önceki ödemeler nasıl olacaktır? Sözünü ettiğim tasarıda bu dönem işverenin üzerinde kalacaktı.
  • Fonun staj süresi (fonun oluşabilmesi için belirli bir bekleme süresi olacaktır) ne kadar olacaktır?
  • Fondan ödeme hangi koşullarda yapılacaktır. Genellikle emeklilik halinde ödeme yapılacağı düşünülür veya belirli bir süre sonra isteyen tazminatını alabilir. Bu sorunun yanıtı da 4’ncü soru ile bağlantılıdır.
  • Fon yönetimi nasıl oluşacaktır? Sorularının yanıtları önemlidir.
Bu RSS beslemesine abone ol