A+ A A-

Ocak 2017

ÇIRAK VE STAJYER ÇALIŞTIRAN İŞLETMELERİ İLGİLENDİREN DEĞİŞİKLİKLER

6764 SAYILI KHK İLE 3308 SAYILI KANUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER:

MADDE 41- 3308 sayılı Kanunun 18 inci maddesinin birinci, üçüncü, beşinci ve sekizinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“On ve daha fazla personel çalıştıran işletmeler, çalıştırdıkları personel sayısının yüzde beşinden az olmamak üzere mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumu öğrencilerine beceri eğitimi, mesleki ve teknik ortaöğretim okul ve kurumu öğrencilerine staj ve tamamlayıcı eğitim yaptırır. Öğrenci sayısının tespitinde kesirler tam sayıya tamamlanır. Bu işletmeler mesleki ve teknik eğitim yapan yükseköğretim kurumu öğrencilerine staj yaptırabilir.”

“Mesleki eğitim kapsamına alınıp alınmadığına bakılmaksızın ondan az personel çalıştıran işletmeler de mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumları öğrencilerine bu Kanunun ilgili hükümlerine göre beceri eğitimi, staj ve tamamlayıcı eğitim yaptırabilirler.”

“Bu Kanun kapsamında on ve daha fazla personel çalıştıran işletmeler, çalışma ve iş kurumu il müdürlüklerince her yıl şubat ayı içerisinde il millî eğitim müdürlüklerine ve o ildeki yükseköğretim kurumlarına bildirilir. Beceri eğitimi, staj ve tamamlayıcı eğitim yaptıracak Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı işletmeler, Bakanlık ve Millî Savunma Bakanlığınca birlikte belirlenir.”

“Bu madde kapsamında on ve daha fazla öğrenciye beceri eğitimi, staj ve tamamlayıcı eğitim yaptıracak işletmeler bu amaçla bir eğitim birimi kurar. Bu birimde, yapılan eğitim için alanında ustalık yeterliğine sahip ve iş pedagojisi eğitimi almış usta öğretici veya eğitici personel görevlendirilir.”

MADDE 45- 3308 sayılı Kanunun 25 inci maddesinin birinci ve dördüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddenin beşinci fıkrasına “mesleki eğitim gören” ibaresinden sonra gelmek üzere “, staj veya tamamlayıcı eğitime devam eden öğrenciler ile mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarında alan eğitimine başlayan” ibaresi eklenmiştir.

“Aday çırak ve çıraklar ile işletmelerde mesleki eğitim gören, staj veya tamamlayıcı eğitime devam eden öğrencilere işletmeler tarafından ödenecek ücret ve bu ücretlerdeki artışlar, düzenlenecek sözleşme ile tespit edilir. Ancak, işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler ile mesleki ve teknik ortaöğretim okul ve kurumlarında staj veya tamamlayıcı eğitim gören öğrencilere asgari ücretin net tutarının; yirmi ve üzerinde personel çalıştıran işyerlerinde yüzde otuzundan, yirmiden az personel çalıştıran işyerlerinde yüzde onbeşinden, aday çırak ve çırağa yaşına uygun asgari ücretin yüzde otuzundan aşağı ücret ödenemez. Bu amaçla kamu kurum ve kuruluşları gerekli tedbirleri alır. Staj yapacak işletme bulunamaması nedeniyle stajını okulda yapan ortaöğretim öğrencilerinin yaptıkları stajlar bu fıkra hükmü kapsamı dışındadır.”

“Aday çırak, çıraklar, işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler ile mesleki ve teknik ortaöğretim okul ve kurumlarında okumakta iken staja, tamamlayıcı eğitime veya alan eğitimine tabi tutulan öğrencilerin sigorta primleri asgari ücretin yüzde ellisi üzerinden, Bakanlık ile mesleki ve teknik eğitim yapan yükseköğretim kurumlarının bağlı olduğu üniversitelerin bütçesine konulan ödenekten karşılanır.”

MADDE 48- 3308 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

 

“GEÇİCİ MADDE 12- 2016-2017 eğitim ve öğretim yılı sonuna kadar uygulanmak üzere aday çırak ve çıraklar ile 18 inci madde hükümleri uyarınca işletmelerde mesleki eğitim gören, staj veya tamamlayıcı eğitime devam eden öğrencilere, 25 inci maddenin birinci fıkrası kapsamında yapılacak ödemeler asgari ücretin net tutarının yüzde otuzundan az olamaz. Ödenebilecek en az ücretin; yirmiden az personel çalıştıran işletmeler için üçte ikisi, yirmi ve üzerinde personel çalıştıran işletmeler için üçte biri, 25/8/1999 tarihli ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun 53 üncü maddesinin üçüncü fıkrasının (B) bendinin (h) alt bendi için ayrılan tutardan Devlet katkısı olarak ödenir. Bu kapsamda yapılacak ödemeleri beş eğitim ve öğretim yılına kadar uzatmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir. Staj yapacak işletme bulunamaması nedeniyle stajını okulda yapan ortaöğretim öğrencileri ile öğretim programı gereği staj yapmak zorunda olmayan yükseköğretim öğrencilerinin yaptıkları stajlar bu fıkra hükmü kapsamı dışındadır. Kamu kurum ve kuruluşlarına Devlet katkısı ödenmez.

2017 YILINDA UYGULANACAK VERGİ DİLİMLERİ

 

İLK VERGİ DİLİMİ % 15

0-13.000 TL

 İKİNCİ VERGİ DİLİMİ % 20

13.000 TL

30.000 TL

 ÜÇÜNCÜ VERGİ DİLİMİ % 27

30.000 TL

110.000 TL

 DÖRDÜNCÜ VERGİ DİLİMİ %35

110.000TL ÜSTÜ

 SGK DÜZENLEMELERİ:

 

SGK PRİMİNE ESAS TABAN ÜCRET/GÜN

59,25 TL

SGK PRİMİNE ESAS TABAN ÜCRET/AY

1777,50 TL

SGK PRİMİNE ESAS TAVAN ÜCRET/GÜN

444,38 TL

SGK PRİMİNE ESAS TAVAN ÜCRET/AY

13.331,40 TL

AİLE YARDIMI İSTİSNASI

177,75 TL

ÇOCUK YARDIMI İSTİSNASI

35,55 TL

 

 YEMEK PARASI (NAKİT VERİLEN) İSTİSNASI                                                                        3,56 TL                             

2017 YILI ASGARİ GEÇİM İNDİRİM TUTARLARI

DURUMU 2017 Agi Tutarı
 Bekâr 133,31
 Evli, Eşin Geliri Olan, 133,31
 Evli, Eşin Geliri Olan, Bir Çocuk 153,31
 Evli, Eşin Geliri Olan, İki Çocuk 173,31
 Evli, Eşin Geliri Olan, Üç Çocuk 199,97
 Evli, Eşin Geliri Olan, Dört Çocuk 213,30
 Evli, Eşin Geliri Olan, Beş Çocuk 226,63
 Evli, Eşin Geliri Olmayan, 159,98
 Evli, Eşin Geliri Olmayan, Bir Çocuk 179,97
 Evli, Eşin Geliri Olmayan, İki Çocuk 199,97
 Evli, Eşin Geliri Olmayan, Üç Çocuk 226,63
 Evli, Eşin Geliri Olmayan, Dört Çocuk 226,63
 Evli, Eşin Geliri Olmayan, Beş Çocuk 226,63
 

Yukarıdaki veriler bilgi amaçlıdır, herhangi bir sorumluluk kabul edilmez.

Bu RSS beslemesine abone ol